Primaire tabs

Boomspiegel zelf beplanten

Nationale Boomspiegelfeest

Op zaterdag 9 oktober 2021 is de allereerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest. Mensen in heel het land gaan dan tuinen aanleggen in de kale grond rond een boom. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor het burencontact en voor gezonde, klimaatbestendige wijken. Het Boomspiegelfeest is een initiatief van Stichting Guerrilla Gardeners in samenwerking met Stichting Steenbreek

In de stedelijke omgeving in Nederland zijn zo’n 1 miljoen boomspiegels, dit is de meestal kale grond rondom een boom waar vaak fietsen gestald worden of de hond zijn behoefte mag doen. Guerrilla Gardeners wil samen met Steenbreek van al die boomspiegels voor 2030 groene boomoases maken. 

Boomspiegels zijn volgens beide organisaties de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Cerian “Jenny” van Gestel van Stichting Guerrilla Gardeners: “Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit, draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit en zorgt voor een hogere betrokkenheid van bewoners bij hun wijk. Zo dragen groene boomspiegels bij aan een gezonde stad.” Steenbreek-directeur Roel van Dijk: ‘Het vergroenen van boomspiegels past helemaal in de lijn van Steenbreek. Meer ruimte voor bomen, minder steen en meer groen.’

Om boomspiegels en de mogelijkheden om die te vergroenen op de kaart te zetten, wordt in oktober voor de eerste keer het Nationale Boomspiegelfeest gehouden. Bewoners toveren dan de boomspiegel voor hun deur om in een ‘feestje voor de beestjes’. Dat doen ze alleen, maar bijvoorbeeld ook met een hele straat, in samenwerking met een buurthuis of school. Het is de bedoeling dat deze dag elk jaar gehouden wordt. 

Amersfoort

In Amersfoort is het mogelijk boomspiegels in je straat op te fleuren en deze vervolgens zelf te onderhouden. Hiervoor sluit je een zelfbeheer overeenkomst met de gemeente. Meer informatie vind je op deze pagina van de website van de gemeente Amersfoort. 

9okt 
9okt

Dit gaat over een rainproof

StraatStraat

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee