Primaire tabs

Boldershof vergroend

Door

Marieke van der Zeijden

Gepubliceerd op

3 mei 2021

Een paar jaar geleden sloegen Agnes, Nous en Conny, bewoners van de Boldershof, de handen ineen om hun buurt te vergroenen. Vanwege het stenige karakter van de buurt, begonnen ze met het aanleggen van bloemperken langs de gevels van het appartementencomplex. Dat bracht het gesprek op gang, meer bewoners sloten zich bij hen aan en bewoners verenigden zich in werkgroep De Bolderik. Zij vonden aansluiting bij de gemeente en Portaal, die ook voorstander zijn van een duurzame, groene en klimaatbestendige inrichting van de ruimte. Na meerdere bijeenkomsten werd een plan getekend voor de herinrichting van de parkeerplaatsen, waar ruimte is gekomen voor bomen, een natuurlijke speelplek en borders met bloemen en planten waar veel bijen en vlinders op af komen.

 

Veel tuinen aan de Boldershof waren ingericht met tegels en schuttingen of waren verwilderd omdat de bewoner het onderhoud niet voor elkaar kreeg. Om ook hier een slag te maken hebben bewoners het aanbod gekregen voor een groene ligusterhaag in plaats van de schutting. Bewoners met een stenige tuin kregen het aanbod om de tuin op een groene en onderhoudsvriendelijke manier in te laten richten. Ook hebben alle bewoners een regenton aangeboden gekregen, zodat ze veel minder drinkwater hoeven te gebruiken voor het watergeven.

 

Uiteindelijk is een mooie groene haag geplant bij veel woningen en hebben enkele bewoners meegedaan met het herinrichten van hun tuin. Zij, en de andere bewoners, vinden het positief dat hun woonomgeving vergroent. Niet alleen ziet het er mooier uit, ook kan het regenwater makkelijker weg en zorgt het in de zomer voor meer verkoeling, zeker op een plek als deze in hartje stad. En dat alles omdat enkele bewoners met dit initiatief begonnen zijn.

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

TuinTuin

Labels

Waar: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee