Gemeente

Gemeente

Klimaatverandering is zichtbaar; hoosbuien, hitte en droogte komen steeds vaker voor. Dat levert risico's op voor onze economie, gezondheid en veiligheid. Het is hard nodig om onze leefomgeving aan te passen aan deze weersextremen.

Klimaatadaptatie betekent dat we als gemeente ‘werk met werk maken’: bij (her)inrichtingsprojecten nemen we de mogelijkheden voor klimaatadaptatie mee. Hieronder een aantal voorbeelden hoe we dat doen.

Project
Veel schoolpleinen in Amersfoort waren grijs en betegeld. Helaas. Want groene schoolpleinen zijn goed voor iedereen. Kinderen spelen er graag en meer gevarieerd en er is veel te leren en te ontdekken.
Project
Om het water van een flinke bui zoveel mogelijk te kunnen infiltreren zijn bij het plein de Zonnehof meerdere klimaatadaptieve maatregelen met verschillende technieken toegepast.
Project
Vanaf juni 2019 zijn de klimaatbestendige voorbeeldtuinen op Landgoed Schothorst te bezoeken. De voorbeeldtuinen met verschillende grondsoorten, laten zien hoe je een onderhoudsvriendelijke, levendige tuin kunt aanleggen die beter bestand is tegen flinke regenbuien én koeler is in de zomer. Dit helpt wateroverlast en hittestress in je tuin en in onze stad te voorkomen en dan spreek je van een klimaatbestendige tuin. Zet je planten op de juiste plek bij de juiste grondsoort, dan groeien ze beter en geven ze onkruid weinig kans.