Primaire tabs

  • Home
  • Tuin
  • Kattenbroekerweg: klimaatvriendelijke voortuin

Kattenbroekerweg: klimaatvriendelijke voortuin

Door

Marieke van der Zeijden

Gepubliceerd op

15 maart 2021

In de tuin in contact komen met de natuur vinden de bewoners belangrijk voor hun kinderen. Daarom zijn ze gestart met het vergroenen van de achtertuin en daarna pakten zij ook de voortuin aan.

Het Wilde Land maakte het ontwerp voor de voortuin. Zoveel mogelijk groen en ook nog plek om te zitten. Door een grote verhoogde bak en pergola komt er diepte in de tuin.

Ontwerp voorbeeldtuin Kattenbroekerweg

Daarna konden de bewoners aan de slag. Zij wilden zoveel mogelijk zelf de aanleg van de tuin doen. In de stromende regen haalden zij de tegels eruit. Deels zijn deze weer gebruikt. De tegels die overbleven zetten ze aan de straat en werden opgehaald door mensen uit de buurt.

Verwijderen stenen, voorbeeldtuin Kattenbroekerweg

Het resultaat: een groene tuin waar ook het regenwater in de grond kan zakken. Het tegelmateriaal is hergebruikt. Aan de straatzijde een rand van gemetselde kinderkopjes. De grote tegels komen uit de achtertuin. 

Groene tuin met natuur

Tussen de tegels ligt heel fijn spilt, een half verharding. Voor het looppad blijkt dit in de praktijk niet zo handig. Je loopt het split tussen de tegels uit. De bewoners gaan op onderzoek naar een andere oplossing b.v. grover split.

Waterdoorlatende bestrating, amersfoort rainproof, steenbreek amersfoort, klimaatbestendig, neerslag tekort

Voor de pergola is kastanjehout gebruikt. Dit hout is duurzaam omdat het zonder chemische behandelingen in de tuin toegepast kan worden. Bovendien is het van nature bestand tegen vocht en schimmels en gaat het lang mee.

Kastanje houten pergola, duurzaam hout

De beplanting is divers. Er zijn verschillende siergrassen gebruikt voor het winterbeeld. Op deze afbeelding een lampenpoetsersgras waar de regendruppels op zitten. Ook is er gekozen voor planten en heesters met verschillende bloeitijd, zodat er voor vogels, vlinders en insecten zo lang mogelijk voedsel is.

 Beplanting, sterke bodembedekker, siergras, winterbeeld

Voor de tuinrenovatie gebruikten de bewoners de voortuin niet. Nu is het een fijne beschutte plek om te zitten. De tuin ligt op het noord-oosten en er is daarvoor veel schaduw. Vooral met deze hete zomers is dat zeer aangenaam. Voor de kinderen is er ook voldoende te beleven.

In de achtertuin is al een regenton geplaatste die erg goed bevalt, deze vangt het water van de schuur op. Ook in de voortuin komt nog een regenton, zodat de afvoer van het afdakje afgekoppeld kan worden. 

 

Bewoners: Gerard en Christine en 2 kinderen

Adres: Kattenbroekerweg 18 in Amersfoort

Ontwerp: Het Wilde Land, www.hetwildeland.nl

Uitvoering: Het Wilde Land en bewoners

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

TuinTuin

En dit moet ook rainproof

Praat mee