Klimaatbestendige tuinen van bewoners

Klimaatbestendige tuinen van bewoners

Op diverse plekken in Amersfoort zijn bestaande tuinen opnieuw ontworpen tot klimaatbestendige tuinen. Zo zijn bijvoorbeeld tegels vervangen door een struik of bloeiende vaste planten. Het regenwater wordt in de tuin opgevangen met een vijver, wadi of regenton. Zo wordt de tuin een koele en biodiverse plek vol vlinders, bijen en vogels. Struin eens door de onderstaande voorbeeldtuinen en laat je inspireren ... en kom in actie om je eigen tuin aan te passen.

Project

Rika en Gerard maakten samen met hun buren Ad en Anja hun voortuin regenwaterbestendig. Regenwater van het dak vloeit nu rechtstreeks van de regenpijp naar een wadi in de tuin.

Project
De versteende voor- en achtertuin waren de nieuwe bewoners van De Kolkrijst een doorn in het oog. Tijd om beide aan te pakken.
Project
Samen met de buren hebben Jaap en Marlies van hun bestrate voortuin een groene tuin gemaakt door de stenen eruit te halen en een wadi aan te leggen.
Project
De trampoline van Sanne heeft een dubbelfunctie: lol voor de kinderen en als het regent loopt het water van het dak naar het gat onder trampoline. Daar zakt het weg en komt het ten goede aan het groen in haar tuin.
Project
Nicole heeft veel gedaan om de tuin klimaatvriendelijk te maken, en dat betekent ook dat zij niet veel doet in de tuin. De natuur mag z’n gang gaan. Doordat er weinig bestrating ligt, is er veel ruimte voor groen.
Project
Vanuit de gedachte ‘het regenwater van nu is het drinkwater van straks’ besloot Amersfoorter Gerard Chel uit het Bergkwartier zijn tuin aan te pakken. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen.
Project
Contact met de natuur, voor zichzelf en voor de kinderen, door het groener maken van voor- en achtertuin.
Project
In deze tuin, die aanvankelijk vol lag met 68 m2 tegels, moest heel wat gebeuren. Omdat de tuineigenaars graag zelf de handen uit de mouwen steken, hebben ze zoveel mogelijk klussen zelf uitgevoerd. Alleen voor de moeilijkste klus werd iemand ingeschakeld; het metselen van de muurtjes en het opstapje.
Project
Een wadi kan vrij onzichtbaar worden aangelegd, maar ook een echte blikvanger voor je tuin zijn. Voor dit laatste is gekozen bij deze voorbeeldtuin.
Project

In onze voortuin hebben we een wadi aangelegd waar al het regenwater van ons dak aan de voorkant naartoe loopt. De zandgrond in onze tuin leent zich prima om het regenwater snel in weg te laten zakken en onze voortuin is groot genoeg.

Project
Op de schuur ligt voor de helft sedum (kant en klare rollen) en de helft bruin dak (bouwpuin van onze verbouwende overburen). Het keukendak is ingezaaid met biologisch kruidenmengsel en heeft een goed gebruikt vogelbadje. Aangelegd eind maart in een halve dag. Kinderlijk eenvoudig.... Dikte van de daktuinen is ca. 7 cm.
Project

Garagebox met groendak, een groen uitzicht vanuit de slaapkamer en in de garage heerlijk koel in de zomer.

Project
Met behulp van een regenton en een 1000 liter vat, wordt het regenwater opgevangen en komt het niet in het riool. Dit opgevangen water gebruiken we voor het bewateren van de tuin in droge tijden. De overloop van deze opvang wordt (te zijner tijd) naar een wadi geleidt.
Project
Op het dak van een uitbouw van ongeveer 10 m2 is sedum aangelegd. De bewoners willen hiermee enigzins verkoeling in de eetkamer tijdens de zomermaanden realiseren, maar bovenal langer hemelwater vasthouden tijdens extreme regenbuien.
Project
Bloembollen, bolbloemen en vaste planten, volgens een Engels tuinconcept.
Project
In deze voortuin is er veel met hergebruik van materialen gewerkt, met maatregelen voor het klimaat en biodiversiteit. Er is gedacht aan regenwateropvang, via afkoppelen van de regenpijp in een regenton en optioneel naar een vijvertje.
Project
Deze voorbeeldtuin in Hoogland wilden tuineigenaren Henk en Ingrid graag verfraaien en tegelijkertijd klimaatvriendelijk en vlindervriendelijk maken. Resultaat is een tuin met een ruime wadi en een afwisselende beplanting met in elk seizoen een mooi beeld.
Project
Deze kleine voortuin bij een woningbouwwoning in Nieuwland bevindt zich in een wijk met veel verstening. Ook deze tuin lag aanvankelijk vol met tegels. De wens van de bewoonster: een groene maar wel onderhoudsvriendelijke tuin met de mogelijkheid om er 2 fietsen en 2 afvalcontainers te plaatsen.
Project
In de Breitnerstraat is veel te zien, vooral als het net heeft geregend. De tuin heeft nu namelijk een wadi. Een ‘vijver’ waar het regenwater uit de dakgoten naartoe stroomt en langzaam wegzakt in de bodem. De planten die hier staan zijn speciaal gekozen omdat ze goed tegen een natte bodem kunnen. De tuin is bij- en vlindervriendelijk en staat vol met verschillende soorten planten, voor veel geur en kleur.
Project
In deze voorbeeldtuin is op het oog eigenlijk niet veel te zien van de veranderingen. Wat je ziet is dat er minder bestrating ligt en meer meer groen is bijgekomen. De grootste aanpassingen in deze tuin vind je ondergronds! Al het regenwater van het dak wordt nu opgevangen in de tuin, met infiltratie.