Primaire tabs

  • Home
  • Nieuws
  • Regenwater coaches te vinden in de Amersfoortse tuinen
Mogelijke plek voor de regenton

Regenwater coaches te vinden in de Amersfoortse tuinen

Door

Fokke de Jong

Gepubliceerd op

23 juli 2020

Update: de regenwatercoaches zijn volgeboekt. Er is veel animo voor.

Sinds begin juli is het voor inwoners van Amersfoort mogelijk een afspraak te maken met de regenwatercoaches. Dat zijn coaches van Amersfoort Rainproof (momenteel 5 personen), die bewoners (op afspraak) adviseren over de mogelijkheden om regenwater op te vangen in eigen tuin. Enerzijds kan men daarmee tijdens de droge periodes de tuin met regenwater besproeien in plaats van met kraanwater; anderzijds kan men met diverse maatregelen er voor zorg dragen dat het teveel aan regenwater tijdens stortbuien tijdelijk wordt vastgehouden in eigen tuin, om daarmee wateroverlast in de omgeving te voorkomen. 

Afgelopen dinsdag was coach Elke Blänsdorf weer op pad en ging onder andere op bezoek bij een bewoner in de wijk Rustenburg. Deze redacteur liep een stukje mee. De tuinbezitter woont in een hoekwoning en heeft zowel aan de voor- en achterkant, als ook aan de zijkant, een prachtige en met veel planten ingerichte tuin. De bewoner ervaart in de afgelopen drie jaar tijdens de lente en de zomer, meer problemen met zijn planten als gevolg van de droogte. Hij kijkt daardoor anders naar het weerbericht (en hoopt op regen); is vaak aan het sproeien en worstelt met het in stand houden van enkele plantensoorten. Elke adviseerde hem na te denken over het aanschaffen van een relatief hoge regenton, berekend op basis van het dakoppervlak waarop het regenwater valt, en de omvang van de tuin. Ook werd de mogelijkheid van een groene dak op de schuur doorgenomen, eventueel in samenspraak met de buren, en werd een wadi besproken, maar werd toch afgeraden gezien de regelmatig terugkerende vochtproblemen in de kruipruimte van het huis. Ondanks de grote groene tuin werd geadviseerd om daar uit toch nog wat tegels en stenen te verwijderen.

Elke geeft advies in de tuin    Mogelijke plek voor de regenton

Met een omvangrijk informatiemap, met onder meer het stappenplan voor een klimaatvriendelijke tuin, en ook met het stappenplan voor het aanleggen van een wadi, gaat Elke en haar collega’s in de komende weken nog bij tientallen adressen op bezoek.

Wil je meer weten over dit advies traject, bekijk dan deze pagina.

Dit gaat over een rainproof

DakDakTuinTuinBuurtBuurt

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee