Nu tijd voor het tuinplan voor het voorjaar: doe je het zelf, of samen met de buurt?

Nu tijd voor het tuinplan voor het voorjaar: doe je het zelf, of samen met de buurt?

Het is najaar. De planten in de voortuin hebben het lang volgehouden, maar nu in november wordt het echt bruin en dor in de tuin. In de zomer zaten mijn vrouw en ik regelmatig in de voortuin te genieten van de vele bloemen, planten en insecten, maar kwamen op een avond ook tot de schokkende ontdekking dat we al 18 jaar in het Soesterkwartier wonen. De eerste 15 jaar hadden we de voortuin ook groen, maar dan door de heesters en bodembedekkers: elk jaar hetzelfde plaatje met weinig kleur, maar ook met weinig onderhoud.

In die periode was ik ook aan de slag gegaan met het Netwerk Steenbreek Amersfoort. De hoveniers, tuinarchitecten en andere betrokken leden van het netwerk brachten mij op een ander spoor. Het was ons bovendien opgevallen dat sinds 2013 met regelmaat de straten in de Rivierenwijk onderliepen na een heftige regenbui. Dat kwam voorheen wel eens vaker voor, maar sinds een tijdje meerdere keren per jaar, vooral tijdens de zomermaanden en in het vroege najaar.

Tijdens een zomervakantie in Engeland en Wales raakte ik gefascineerd door de omvangrijke en soortenrijke tuinen in de dorpen, kastelen en bij boerderijen. Van laag naar hoog geplant, lang in het seizoen in kleur en vaak met grote hoeveelheden van 1 soort. Dat moest ook in onze tuin zo groeien vond ik. En zo geschiedde. De tuin op z’n kop: planten gekocht bij een tuincentrum in de buurt en in Soest, en gekregen van buren. In het najaar bleef de tuin al langer groen en kleurrijk, en de daaropvolgende jaren lang Lekker in de Tuin (www.lekkerinjetuin.nl). Maar het is natuurlijk wel op postzegelformaat. Van sommige soorten 1 plant; een paar keien er in voor de sier en een bank voor het raam. En op die bank zitten we dan ook vaak, met als gevolg dat we vaker met de mensen in de buurt aan het praten zijn. Dan gaat het meestal over de tuin, en krijgen we tips of planten voor de tuin. Anderen hebben we geïnspireerd om soortgelijk de tuin aan te pakken. Minder steen, meer variatie in groen en vooral genieten in de tuin. En het draagt bij aan de vertraging van het hemelwaterafvoer en verkoeling in de zomerperiode. Dat laatste hebben we echt gemerkt en de buren ook.

Maar we zijn er nog niet. We willen het hemelwater opvangen in een regenton, samen met de buurman. We hebben nog geen infiltratiebak of wadi om het water langer vast te houden. Dat vinden we nog ingewikkeld om in de tuin te verwerken. Dus we hebben officieel nog geen klimaatvriendelijke of klimaatbestendige tuin zoals Steenbreek Amersfoort dat classificeert.

Maar wie weet komt dat nog wel. En inmiddels is de achtertuin ook verfraaid sinds we ons huis verbouwd hebben (bijna energieneutraal). Wat mooier is dat we anderen hebben geïnspireerd ook aan de slag te gaan in de tuin. Er is dit najaar zelfs een grote groep bewoners in de buurstraat aan de slag gegaan. Een workshop klimaatbestendige tuin is door Steenbreek georganiseerd. Heeft u ook interesse, of wilt u zich ook laten inspireren? Fiets eens rond in eigen buurt en kijk op de website voor voorbeeldtuinen verspreid over Amersfoort.

Groet, Fokke de Jong

Home Tuin Tuintips Nu tijd voor het tuinplan voor het voorjaar: doe je het zelf, of samen met de buurt?