Primaire tabs

Sociaal Tuinieren

Door

Marieke van der Zeijden

Gepubliceerd op

31 maart 2020

Steenbreek voor kleine beurs

In de drie jaar dat Operatie Steenbreek actief inwoners opzoekt in de stad Amersfoort, viel op dat de mensen die bereikt worden een groep mensen in goeden doen is. Zij zijn zich bewust van klimaatverandering en willen met hun tuin bijdragen aan een klimaatbestendige stad. Of in eigen kring: een fijne groene tuin waarin het water van het dak geïnfiltreerd wordt.

    

Een doelgroep die minder goed bereikt wordt zijn inwoners met een kleine beurs, die mogelijk in het dagelijks leven andere zorgen hebben, zich niet bezighouden met de tuin omdat ze het zelf niet (meer) kunnen of weinig weten over tuinieren.

  

Om deze doelgroep te bereiken heeft Steenbreek samenwerking gezocht met diverse partijen in Amersfoort Zuid, waaronder de woningbouwcorporaties om samen te Sociaal Tuinieren. Gezamenlijk optrekken om inwoners met een kleine beurs te helpen (weer) te genieten van een fijne nette groene tuin en zo te voorkomen dat men overgaat tot het verstenen van de tuin.
  

Wijkhuis De Driehoek | Bakfietsproject Tuin

Samen met Wijkhuis de Driehoek is het Bakfietsproject-Tuin opgezet. Met dit project wordt door vrijwilligers hulp geboden bij tuinonderhoud voor mensen met een kleine beurs, die de tuin groener willen maken of waarbij het onderhoud niet zo goed meer lukt. De vrijwilligers zorgen niet alleen dat tuinen er weer fraai uitzien, maar staan de bewoners ook met raad en daad bij om de tuinen te vergroenen (stenen eruit, groen erin) en zo de tuinen klimaatbestendig te maken.

Logeertuin

Voor plantmateriaal is niet altijd budget bij de mensen waar we aan de slag gaan. Dat is de reden dat er bij het wijkhuis een logeertuin is aangelegd. Wijkgenoten kunnen planten die zij over hebben doneren. Deze worden dan of tijdelijk in de logeertuin gezet, of worden direct door vrijwilligers in de tuin van een klant gezet. Een mooie manier om te vergroenen en er wordt minder weggegooid. 

Sociaal tuinieren, 2e hands planten

Kennis uitwisselen 

Naast dat er vrijwilligers met de bakfiets op pad gaan om in de tuin te helpen, worden diverse (gratis) activiteiten georganiseerd om wijkgenoten op weg te helpen in de tuin:

  • Workshop Tuinieren voor dummies
  • Workshop (voor)zaaien
  • Moestuin bij het wijkhuis. Met de groenten wordt gekookt in het wijkhuis.

In de afgelopen tijd heeft het Bakfietsproject-Tuin al veel mooie resultaten opgeleverd. Er zijn al diverse tuinen vergroend/opgeknapt, de logeertuin wordt regelmatig gevuld met nieuwe planten. 

Tuinopknapdagen in samenwerking met woningcorporaties

Bij het woningbestand van de woningbouwcorporaties zijn ook veel versteende tuinen. De woningbouwcorporaties zijn zich bewust van de mogelijkheid om door deze tuinen te vergroenen bij te dragen aan een klimaatbestendiger stad en mogelijke overlast van water en hitte te verminderen.

Samen met woningcorporaties worden tuinopknapdagen georganiseerd, waarbij bewoners, vrijwilligers(organisaties) en professionals samenwerken om meerdere tuinen een groene metamorfose te geven. 

Status

In ontwikkeling

Dit gaat over een rainproof

TuinTuinStraatStraat

Labels

Waar: 
Soort oplossing: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee