Primaire tabs

Stappenplan wadi aanleggen

Door

Elke Blänsdorf

De adviezen van de regenwatercoaches voor het aanleggen van een wadi zijn gebundeld in een Stappenplan.

De regenwatercoaches gaan vanaf 2019 in Amersfoort op pad om adviezen te geven over hoe om te gaan met water in de tuin. Zij geven vaak het advies om de regenpijp af te koppelen van het riool en (na het vullen van een regenton) het hemelwater naar een wadi te leiden. In deze wadi (verdiept stuk tuin) kan het hemelwater dan langzaam in de bodem wegzakken.

Er kwamen veel vragen hoe zo'n wadi aangelegd kan worden. Het antwoord op de basisvragen wordt gegeven in het PDF iconStappenplan Wadi aanleggen.

Plattegrond waterstanden in Amersfoort
Zoals beschreven in het stappenplan is het bij het aanleggen van een wadi belangrijk dat de grondwaterstand in je tuin niet te hoog is. Bij een hoge grondwaterstand infiltreert het hemelwater onvoldoende goed in de grond. Op deze PDF iconkaart kun je voor je eigen situatie bekijken of infiltratie van het hemelwater mogelijk is. 

Plantenlijst voor wadi op een zonnige standplaats
Een begroeide wadi ziet er leuk uit en draagt ook nog eens bij aan de biodiversiteit. Niet alle planten zijn geschikt om af en toe met de wortels in een vochtige ondergrond te staan. Op dezePDF iconplantenlijst vind je de planten die daar wel geschikt voor zijn.

We hopen met dit stappenplan de drempel om een wadi aan te leggen, verlaagd te hebben. Veel succes en plezier met aanleggen. We vinden het leuk als je foto's met ons deelt! 

En dit moet ook rainproof

Praat mee