Primaire tabs

Regenton geveltuin Zuid

Regenton

De regenton is de meest eenvoudige manier om regenwater te benutten. Bovendien is het een regenwaterbuffervoorziening die gemakkelijk te installeren is bij woningen.

Het regenwater zal in de meeste gevallen gebruikt worden voor het begieten van planten op het balkon of in de tuin. De meeste tonnen hebben een kraantje. Ze kunnen ook voorzien worden van een pomp en eventueel een automatische aanvulling.

Regentonnen zijn er in allerlei vormen en maten tot ca. 400 liter. Door de beperkte opslagcapaciteit is het rendement voor tijdelijke opslag beperkt, maar de regenton is goed voor het verbreden van het waterbesef.

Schematische doorsnede regenton
Schematische doorsnede van een regenton.

Bij sterke neerslag zal de ton snel overstorten, daarom moet de regenton voorzien worden van een overstort en is het aan te raden om een bladvang te plaatsen. Op dit moment wordt er door diverse leveranciers gekeken naar de mogelijkheid voor een te ontwikkelen smart – regenton. Dit is een ton met een sturingssysteem dat is aangesloten op regenradars. Deze tonnen legen zichzelf dan vlak voor een bui.

Wil jij weten hoe je stap-voor-stap een regenton kan aansluiten? Bekijk dan onderstaande video's.


Stap-voor-stap video: uitleg hoe je een regenton aansluit
 


Doe-het-zelf video: regenton in een geveltuin. (bron: NMT zuid)

Bevriezing is een risico. Houten tonnen kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigd raken. Het plaatsen van kurken kan schade door bevriezen voorkomen. Naast de klassieke houten ton zijn er diverse kunststofmodellen in de handel die minder gevoelig zijn voor vorst en soms ook een gieter geïntegreerd hebben. Regentonnen kan je kopen bij je lokale tuinwinkel of online bestellen.

Regenton Watergraafsmeer
Deze bijzondere regenton staat in een regentuin in Watergraafsmeer in Amsterdam.                 ©Merlijn Michon

Bijkomende effecten

Waterkwaliteit  
Multifunctioneel ruimtegebruik  
Constructiekosten  
Onderhoud/beheer kosten